Praktijk voor Podotherapie Arjan Buijs in Ridderkerk

PODOTHERAPEUT - VEELGESTELDE VRAGEN

Een overzicht van veelgestelde vragen die wij krijgen over voetklachten, ons praktijk, behandelingen en meer. Klik op de vraag om het antwoord te kunnen zien.

Podotherapeuten zijn op dit vakgebied de enige beroepsbeoefenaren met een HBO-opleiding (lees hoger beroeps opleiding), momenteel met een Bachelor-degree, die wettelijk erkend is door het Ministerie van Onderwijs. Dit houdt in dat zij als vooropleiding minimaal het Havo-diploma dienen te hebben om te worden toegelaten tot de opleiding Podotherapie. De opleiding podotherapie gaat met betrekking tot allerlei (medische) vakken dieper op de materie in dan de cursussen/opleiding van de andere podo-beroepen. Er zijn ook een beduidend groter aantal studiebelastinguren vereist. Het kunnen analyseren van te behandelen aandoeningen vereist een zeker niveau. Het kunnen beoordelen en lezen van wetenschappelijke artikelen behoort tevens tot de competenties van een podotherapeut, eveneens als het communiceren met andere (para)medici zoals fysiotherapeuten/artsen e.d op medisch niveau. De andere hierboven genoemde podo-beroepen hebben op dit moment een opleiding op Mbo-niveau waarvoor de toelating geen vooropleiding vereist is. Ook zijn de titels onbeschermd, wat wil zegen dat iedereen ze mag voeren. De titel podotherapeut is beschermd en is alleen toegestaan aan degene die ook de HBO opleiding heeft afgerond.

 

Let op! De term podotherapie is niet beschermd, dit is niet mogelijk. Helaas wordt hierdoor wel eens verwarring geschapen.

 

Jammer genoeg wordt met betrekking tot ons vakgebied door andere podo-beroepen (lees: niet-podotherapeuten) soms tevens een verkeerde voorstelling van zaken gegeven met betrekking tot de inhoud van ons beroep of de verschillen. Hierdoor voelen wij ons genoodzaakt via deze tekst meer duidelijkheid te verschaffen. Alle soorten behandelingen en therapiezolen die door andere podo-beroepen worden gedaan/vervaardigd, vallen tevens onder het vakgebied van de podotherapeut. De podotherapeut zal dus per aandoening en per patiënt beoordelen welke behandeling/therapie voor hem/haar het beste is.

De oorzaak van tintelingen en een doof gevoel is doorgaans een beklemming van een zenuw. Dit kan veroorzaakt worden door knellende schoenen, een afwijkende voetstand of een beknelde zenuw hogerop, bv. in de rug. De oorzaak moet eerst worden vastgesteld d.m.v. een onderzoek. Op het gebied van de podotherapie kan de klacht verholpen worden met een schoenadvies, een orthese en/of met podotherapeutische zolen.

De oorzaak van het ontstaan van een likdoorn is wrijving en overdruk. Een podotherapeut kan de oorzaak opsporen en de overdruk m.b.v. een hulpmiddel opheffen. Dit hulpmiddel kan een podotherapeutische zool, een orthese, een prothese, een drukverdeling of een nagelbeugel zijn afhankelijk van de plaats van de likdoorn. Door deze overdruk op te heffen komt de likdoorn niet of minder snel weer terug. Dit is weer afhankelijk van de schoenkeuze, hoe lang de likdoorn al op deze plaats zit en of er sprake is van andere huidproblemen op die plaats, zoals littekenweefsel. Als de pedicure de likdoorn niet helemaal verwijdert kan de podotherapeut dit voor u doen.

Het ontstaan van kloven komt vaak voor bij het dragen en slippers of schoenen met open hielen. Vaak is er aan de rand van de hielen eelt aanwezig waarin de kloven ontstaan. Als dit zo is zal eerst het eelt verwijderd moeten worden. Dit kun je zelf doen met een eeltvijl, te koop bij drogisterijen. Daarna is het goed om de hielen elke dag in te wrijven met een crème. Is dit niet afdoende dan kan het overmatige eelt verwijderd worden door een pedicure. Bij aanhoudende klachten kunnen podotherapeutische zolen uitkomst bieden.

Nagels kunnen het best recht worden afgeknipt. Eventuele scherpe hoekjes kunnen iets worden bijgevijld. De kans op het ‘ingroeien’ van de nagel is op deze manier het kleinst.

In de recente protocollen voor wondjes en ontstekingen aan voeten worden voetbaden afgeraden. Dit geldt m.n. voor mensen met diabetes mellitus, reumatoïde artritis en/of bloedvatproblemen. Dit i.v.m.: -het verwekende effect van de baden. Bepaalde bacteriën kunnen zich sneller vermenigvuldigen in een vochtige warme omgeving. -de aantasting van de natuurlijke afweer door soda. Hierdoor is de huid meer vatbaar voor infecties en schimmels. -de neuropathie bij sommige diabeten. Hierdoor is de temperatuur van het voetbad niet duidelijk voelbaar en is er kans op verbranding.

Het naar binnen staan van de voeten en enkels is tot ongeveer 6 jaar heel normaal. Als uw zoontje geen klachten heeft in de vorm van pijnklachten, veel vallen tijdens lopen en/of rennen, niet willen lopen, snel moe zijn tijdens lopen dan hoeft er niet direct iets gedaan te worden en kan er worden afgewacht of de voeten uit zichzelf corrigeren. Als er wél klachten zijn zou de stand van de voeten gecorrigeerd kunnen worden met behulp van podotherapeutische zolen.

Volg de onderstaande link naar de website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, hier staat een overzicht van zorgverzekeraars. Wanneer u op de naam van uw zorgverzekeraar klikt, komt er een overzicht naar voren met vergoedingen. Let er wel op dat dit om een indicatie gaat, voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Overzicht vergoedingen